Właściwości borówki Bluecrop

Dostępna na rynku borówka amerykańska Bluecrop jest to najbardziej znana oraz rozpowszechniona odmiana borówek. Jej popularność wynika z faktu, że plonuje w sposób bardzo obfity oraz ma duże i smaczne owoce. Jest także mało wrażliwa na suszę, a także wytrzymała na mróz wynoszący nawet do -35 stopni Celsjusza. Jest ona polecana zarówno do upraw amatorskich, jak i plantatorskich w całym kraju oraz we wszystkich typach nasadzeń.

Zalety odmiany borówki Bluecrop

borówka bluecropWzrost borówki tej odmiany jest silny, pokrój luźny i kulisty, z tendencją do rozchylania się pędów pod działaniem ciężaru owoców. Pędy mają one liczne, średniej grubości oraz okryte intensywnym nalotem woskowym. Sadzonki borówek Bluecrop są wyrównanej wielkości oraz odpowiednio rozkrzewione. Zazwyczaj mają po kilka pędów, co daje dobry start roślinie i pozwala na szybsze owocowanie bez konieczności wykonywania dodatkowych zabiegów. Amerykańska borówka bluecrop jest bardzo dobrą odmianą. Liście tej borówki są średniej wielkości, eliptyczne i lekko błyszczące. Młode mają wyraźnie różowawe zabarwienie, natomiast starsze intensywnie zielone. Kwiaty borówki są średniej wielkości i dzbankowate. Same owoce są duże i kuliste, o wyrównanej wielkości w gronach. Ich skórka jest niebieska i pokryta bardzo intensywnym nalotem woskowym. Miąższ jest zielonkawy, a pod skórką często także zaróżowiony, średnio aromatyczny, słodko-winny.

Owoce tej odmiany borówki amerykańskiej można zbierać maszynowo już po jednym albo dwóch pierwszych zbiorach. W warunkach centralnej części kraju owoce zaczynają dojrzewać albo w ostatnich dniach lipca albo w pierwszej dekadzie sierpnia, natomiast sam zbór, w zależności od obfitości owocowania może trwać do końca pierwszej dekady września. Jest to krzew samopylny, a termin kwitnienia nie jest stały, zależny od pogody w danym sezonie.